Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de eerste steen gelegd werd van de Brabantse langgevelboerderij aan de Klein Westerwijksestraat 11 in Biest Houtakker. Door de jaren heen uitgegroeid tot een schitterende buitenplaats waar tegenwoordig bourgondisch restaurant “De Eksterhoeve” in is gevestigd. De boerderij kent een lange historie met vele gebruiksinvullingen. Er werd jaren en jaren echt “geboerd”, er was een brouwerij gevestigd en de laatste decennia was de boerderij een pleisterplaats voor velen gasten. Van klein café tot pleisterplaats, van feestlocatie tot restaurant en dus de laatste 3 jaar de huidige exploitanten.
Wat maakt de Eksterhoeve zo bijzonder? De locatie is prachtig, het origineel had al sfeer en de aanbouw uit de jaren 70 is ontworpen door de befaamde architect Bedaux. Dat zijn dus basisvoorwaarden waar je iets mee kan. Maar de recente kroon is op het werk gezet door twee mannen die niet onderbelicht mogen blijven. Interieurarchitect Emile van Dijk en tuinkunstenaar Arend Jan van der Horst. Deze samenwerking heeft geleid tot het eindresultaat wat de Eksterhoeve in deze fase van haar bestaan zo bijzonder maakt. Zowel binnen als buiten, hopelijk nog generaties lang.
De huidige ondernemer
Camille Peters, ondernemer in de Eindhovense horeca met onder andere de restaurantketen Listers, werd een aantal jaren geleden getipt dat voor de Eksterhoeve een nieuwe uitbater werd gezocht. Hij ging kijken en was op slag verliefd. Al jaren was het plan om ook nog eens een pannenkoekenhuis te beginnen en alle wensen die hij had kwamen samen op deze locatie. “Door de historie voelt het meer als tijdelijk het erfgoed bewaken voor de volgende generaties” aldus Peters. ”Bij alle beslissingen houden wij het erfgoed in het oog en proberen we de juiste balans te vinden tussen modern ondernemerschap en het historisch aspect van plaats en gebouw”.
Peters is tegenwoordig meer hotelondernemer als restaurateur en vond het daarom essentieel een goed team om zich heen te bouwen om het pannenkoekenrestaurant op te starten. Toen de kogel door de kerk was heeft hij als eerste vakmensen benaderd die hij uit zijn netwerk kende of al eerder mee had samengewerkt. Zo kwam het dat er snel een ervaren team was samengesteld waarmee het pannenkoekenhuis is opgestart. Gastvrouw Esther Hakman had reeds jaren voor Listers gewerkt en werd verantwoordelijk voor de bediening. Inmiddels woont zij zelfs bij de hoeve dus staat altijd in de startblokken. De keuken is onder aanvoering van Paul van Herp in goede handen maar ook zeker het vermelden waard is “onze Gerard”. Rots in de branding en misschien wel de meest ervaren pannenkoekenspecialist in de verre omtrek.
Bourgondisch gastvrij
Of u nu op de fiets, te voet of met de auto komt, er is altijd een warm welkom. Om het jubileum te vieren is er zelfs een eigen bier ontwikkeld en gebrouwen. De Ekster is een amber bier met een frisse smaak en een fijn bittertje. Kortom, een perfecte dorstlesser voor in de zomer! De Eksterhoeve is ontstaan als pannenkoekenhuis maar heeft inmiddels veel meer te bieden. Kwaliteit van product en bereiding staat voor op. Producten uit de streek met een eerlijke herkomst zijn altijd het uitgangspunt. En natuurlijk bakken zij nog steeds de lekkerste ambachtelijke pannenkoeken uit de streek met het meel van de molen uit Hilvarenbeek.
Meer dan pannenkoeken
De Eksterhoeve is doorgegroeid van gerenommeerd pannenkoekenhuis tot een uitgebreid bourgondisch restaurant. Voorgerechten, hoofdgerechten en heerlijk desserts, u kunt kiezen uit een royale menukaart met voor ieder wat wils. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt met het rundsvlees van Jos Huijbregts uit Riel. Een topproduct waarbij de Eksterhoeve het exclusieve recht heeft dit te serveren. Maar ook de Zeeuwse Scharrelvarkens van de familie Stoutesdijk en het Gildehoen van Poelier Van Berkel uit Berkel-Enschot. Stuk voor stuk Familiebedrijven met een ongelofelijke passie voor het welzijn van de beesten. Kortom, Bij de Eksterhoeve wordt er niet zomaar gekookt maar werken de koks uitsluitend met ingrediënten die een verhaal hebben om van te watertanden. Maar ook al zijn de juiste ingrediënten misschien het halve werk, de kwaliteit van de koks zorgt uiteindelijk voor de totaalbeleving op het bord. En dat hebben ze bij de Eksterhoeve meer dan goed voor elkaar.
Buitenruimte en landelijke ligging
Het interieur is meer dan prachtig en een bezoek zeker waard, maar vergeet de buitenruimte niet. Het voorterras biedt een schitterend uitzicht over de landerijen en geeft een echt vakantiegevoel. Maar “de buitenplaats” aan de zijkant van de hoeve ligt direct naast de weilanden van de buurman, boerderij De Westrik van boer Pierre. Hoe leuk is dat, als de koeien buitenstaan zit u naast deze prachtige beesten te eten. Het zal de eerste keer niet zijn dat tijdens het diner er ook nog kalfjes ter wereld komen. Meer buitengevoel kan je bijna niet beleven. Het is niet voor niets dat het terras van de Eksterhoeve in 2017 met stip is binnengekomen in de terras top 100.
Historische achtergrond en omgeving
Wat is er mooier als zo’n prachtlocatie ook nog eens een historie heeft om u tegen te zeggen. In de tijd dat in de langgevelboerderij een feestlocatie gevestigd was, die bekend stond in de verre regio als D’n Ekster, is er menig huwelijk gesloten en feest gevierd. Tot op de dag van vandaag is het dagelijkse kost dat er weer een bruidspaar aanschuift wat ooit getrouwd is op de hoeve. Dat geeft een locatie karakter en maakt het tot een feest van herkenning voor velen uit de regio. Wat velen niet weten is dat de hoeve ten tijde van de tweede wereldoorlog in de schutslijn lag van Tilburg en gevorderd is door de Duitsers. Gelukkig is de hoeve bespaard gebleven en ongeschonden uit de strijd gekomen.
Ook leuk: de Sint Jozefkapel aan de overkant van de hoeve. Een kapel die gewijd is aan Sint Jozef en gelegen is op de Westrik. Dit is een verbastering van Westerwijk en een buurtgemeenschap binnen Biest Houtakker. Anders dan Oisterwijk (Oosterwijk) is Westrik niet uitgegroeid tot een dorp. De kapel is gebouwd in 1906 en sindsdien enkele keren veranderd en gerestaureerd. Op de plaats van de kapel hebben eerder kapellen gestaan, vermoedelijk al vanaf de achtste eeuw. Het is het hoogste punt van de omgeving, die in vroegere tijden begrensd werd door twee stroompjes: de Leve en de Hilver. Hier heeft de in de regio veel gebruikte naam “Land van Hilver” zijn oorsprong aan te danken.
Lekker fietsen
Er zijn diverse fietsroutes die u langs al deze historie leiden. Gastvrij Hilvarenbeek en de “La Trappe” route zijn bijvoorbeeld leuke fietstochten om te ondernemen. De regio is op en top geschikt voor lange fietstochten en u komt overal leuke stopplaatsen tegen met een verhaal. Het land van Hilver is dan ook een heerlijk gebied om vakantie te vieren en rust te zoeken. Bourgondisch komt u niets te kort en de voorzieningen zijn uitstekend. Kortom, waar is het beter toeven als in het hart van Brabant. En op de koop toe kunt u ook nog eens heerlijk genieten in de Eksterhoeve!
Molen de Doornboom
Gebouwd tussen 1850 en 1900 en de trots van Hilvarenbeek. Het is een echte beltmolen en door de jaren heen in gebruik geweest als schors-, olie- en pelmolen. Tegenwoordig wordt er met name tarwe, rogge en spelt gemalen door een club vrijwillige molenaars onder aanvoering van Brigit Moonen. Op zaterdag kan je er een kijkje nemen en worden de gemalen producten verkocht vanuit de eigen opslagplaats. Erg leuk te zien, helemaal als de molen draait. Inmiddels is een aantal regionale bakkers aan de slag met het meel van de molen, dus dat is nog eens streekgebonden werken. Ook bij de Eksterhoeve worden de pannenkoeken dus gebakken met het meel van de Doornboom.