35e Boerendag en Oldtimershow in Alphen NB, zaterdag 11 augustus, nog nooit zo groot opgezet.

Wat staat je te wachten?

Boerendagthema: Erpel, wè kunde’r ammol meej

125 jaar geleden schilderde Vincent van Gogh ‘De Aardappeleters’.

Op onze Boerendag op zaterdag 11 augustus kun je niet alleen genieten van dat schilderij maar ook zelf de aardappels proeven/eten.

We willen jullie het hele aardappelseizoen laten zien.

Allereerst de akker bewerken: ploegen, kulteren, eggen, enz. En dit zal dan gebeuren met hand-, paarden- en tractor-kracht en natuurlijk met de desbetreffende machines of hulpmiddelen.

Het aardappelen poten/zetten zal met de hand (pootstok) of met een machine gebeuren. Maar de nostalgie staat voorop.

Vervolgens het aanaarden van de aardappels; een laagje aarde van de zijkant van de groeiplek over de wortels van de plant schuiven zodat de wortels steeds goed bedekt met grond blijven en er geen groene knollen ontstaan.

Tijdens de groeiperiode zullen we alert moeten zijn op een eventuele aardappelziekte. Bestrijdingsmiddelen???

Als het loof dood is, gaan we de aardappels rooien. Natuurlijk met de riek en ‘rapende vrouwen’ maar ook met de modernste aardappelrooimachine.

En dan begint het sorteren, het bewaren, het verwerken van aardappels. Misschien zie je wel een oude aardappelstoommachine (aardappels werden gestoomd om te gebruiken als veevoer); kun je een aardappelsalade proeven; een stamppotje eten; genieten van een frietje of een zakje chips.

Oldtimershow: Deutz-fahr

Dit jaar staat het merk Deutz in de picture. Van de stationaire motoren tot de hele lijn met tractoren van dit merk willen we in onze ring tentoonstellen.

Dus eigenaars van de eerste tot de laatste nieuwe Deutz-Fahr kunnen zich aanmelden.

Magirus-Deutz vrachtwagens zouden we ook graag hierbij willen betrekken.

We verwachten zo’n 100 thema-tractoren naar Alphen te krijgen. Kom jij ook met je stationaire motor, tractor of vrachtwagen? Kijk op: www.boerendagalphen.nl om je aan te melden.

Overige oldtimers

Verder zijn er natuurlijk weer de bekende andere oldtimers te bezichtigen zoals tractoren, stationaire motoren, (vracht)auto’s, motoren en (brom)fietsen.

De Unimog-club, de VW-bus-club presenteren al hun moois op het terrein en de transportfietsers uit Alphen/Chaam vertonen hun kunstjes.

En wil je met je ‘ouwe trekker’ eens een keer op een rustige manier zoveel mogelijk keien verslepen? Ja, dat kan; meld je maar bij de keientrekbaan.

 

Bromfiets- en Solex-tocht

Voor de 6e keer is er een mooie tocht uitgezet met de bekende ronde, vierkanten en driehoekige bordjes; 65 km. toeren door het mooie Brabantse land. Zorg dat je om 10.00 uur aanwezig bent!

 

Demo-ring

In de demo-ring zijn verschillende demonstraties gepland:

  • defilé van de ……….;
  • oldtimers (tractoren, VW’s e.a.;
  • tractorcarrousel-groep (2 maal een act op muziek);
  • Friese paarden spelen een potje voetbal of rijden carrousel.

Een deskundige verslaggever zorgt voor de nodige info.

Het boerenleven uit het begin van de vorige eeuw

Genieten van het gras maaien met de zeis, het kleine maaimachientje of een oldtimertractor met vingerbalk.

Vervolgens met de hand (vork en rijf) of met eenvoudige hooimachines zorgen dat het gras droog wordt.

Het dorsen van het graan met de vlegel, de kleine of grote dorskas.

En dan het malen van het graan met een maalmachine aangedreven door een stationaire motor.

Oude ambachten op ons eigen gebouwde dorpsplein

Manden vlechten, quilten, het spinnen van wol, kantklossen, strooipoppen maken, wassen op grootmoederswijze, koken van oude gerechten, vilten, roggebrood met vet eten, leder bewerken, zeis ‘haoren’, enz.

Of ga op het terrasje zitten van ons cafeetje voor een lekker drankje.

Markt waar allerlei producten uit onze naaste regio gepromoot worden

Hier vind je o.a. de Schaepsdijck met schapenkaas, de bijenhouders uit Alphen en omstreken, loslopende ezels op het plein en je kunt je o.a. laten voorlichten over kastanjehouten afrasteringen, wijn uit ‘het Hof van Baerle’, papierscheppen, de touwslager, handwerken, de koperslager, de grondwaterstanden in Alphen, het brouwen van bier, Lakenvelder-koeien, enz.

Goede doelen

Vergeet vooral niet onze goede doelen te steunen bijv. KIKA (Kinder-kankervrij).Er wordt een boedelveiling voor dat doel gehouden.

De gehele dag tal van demonstraties

De hoefsmid die Belgische paarden gaat beslaan, ganzen drijven met Border Collies, volksdansers, oefeningen en piramide bouwen door een veteranensportclub, demo-agility door een hondensportvereniging en muzikale optredens in de grote tent.

Kinderactiviteiten

Ze mogen meerijden op een oude boerenkar, zich laten schminken, uitleven op het springkasteel, een rondje draaimolen, een ritje op een pony, mee helpen koken en wassen, dieren knuffelen, bijen zoeken, Alfse woorden leren, koekjes versieren, maïskolven pellen en vermalen, een koe melken, enz., enz.

Een dag die je niet mag missen

Je kunt je nog steeds opgeven om deel te nemen met je tractor of andere oldtimer of ……

Voor verkopers kost een marktkraam € 15,00; een hoekkraam € 20,00 en een grondplaats € 1,50 p.m.

Inlichtingen:

Walter Graafmans, tel. 013-5182025 of René Verheijen, tel. 013-5082786 (voor oldtimers); Toon Timmermans, tel. 06-53755033 (algemeen).

Of kijk op: www.boerendagalphen.nl

 

Organisatie Boerendag / STTA

Reacties

reacties