Wanneer:
28 juni 2019 hele dag
2019-06-28T00:00:00+02:00
2019-06-29T00:00:00+02:00
Waar:
5081 Hilvarenbeek
Nederland

Elastiek Raakt!
Een weekend genieten van groots muzikaal talent.

Het zonnetje schijnt, het is eind juni en je staat op het bruisende Vrijthof midden in Hilvarenbeek. Op dit gezellige dorpsplein vind je de nostalgische kiosk, de eeuwenoude Lindeboom en de (ietwat scheve) Sint Petrus kerk die ook al jaren waakt over het creatieve dorp en het actieve hart van Hilvarenbeek. Dit plein vormt het decor voor een weekend lang cultureel genieten in goed gezelschap onder het genot van een heerlijk koud drankje.

De Elastiektraditie
Het festival Elastiek is al jaren erg bekend en geliefd in Hilvarenbeek en omstreken. Het wordt georganiseerd door een vaste groep van ongeveer 20 ‘Elastiekers’. Deze Elastiek-familie groeit tijdens het festival uit tot een groep van ongeveer 180 vrijwilligers die overal op het terrein te vinden zijn. Tel daar ook nog de vele betrokken sponsoren uit de regio bij op, die door hun betrokkenheid het festival tot een succes maken en het mogelijk maken dat iedereen kan komen genieten van dit festival dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Het is voor veel mensen een traditie om met de vriendengroep of familie een paar uurtjes vrijwillig te komen helpen achter een bar, kassa of op het kinderprogramma en dit maakt Elastiek ook tot het grootste en gezelligste gratis feestje van het jaar.

Jong en hip van geest is het festival wel, maar ze zijn toch niet de jongste meer. De eerste editie van Elastiek Muziek vond plaats in 1985, toen de derde verjaardag van orkest Tammezuur uitbundig gevierd werd op het Vrijthof van Hilvarenbeek. In de jaren daarna groeide het Elastiek Muziek uit van dorpsfeestje tot een van de toonaangevende festivals van Nederland. Met 88 optredens op 6 podia en 80.000 bezoekers vestigde Elastiek haar naam in de festivalwereld. Op tweede Pinksterdag 2007 werd met een daverend slotakkoord een punt gezet achter 23 fantastische festivaljaren. Na nog een afkickeditie met Pinksteren en de Tuin der Lusten in september 2008, werd in 2009 het boek ‘’T was af’ gepubliceerd. Een eerbetoon aan 25 jaar Elastiek en alle vrijwilligers die zich er met hart en ziel voor hebben ingezet. Inmiddels is Elastiek alweer een aantal jaren terug met Elastiek Raakt! Kleiner dan het vroegere festival, maar met behoud van de ongedwongen en gezellige sfeer. Kortom, terug naar de kern van feestelijke muziek en ouderwetse, dorpse gezelligheid wat Elastiek uniek maakt.

Elastiek Raakt! 2019
Op vrijdagavond 28 juni trapt Elastiek Raakt! af met een gezellige avond die door de hiphop en dancemuziek voornamelijk gericht is op het jeugdige publiek, maar bij een grotere doelgroep in de smaak zal vallen. Vanaf 20.00 uur klinken de eerste vrolijke noten door de tent en staan de glazen gereed. Direct vanuit het werk of de gang van alledag kun je met je collega’s, vrienden of familie gratis de tent binnen wandelen en het weekend goed inluiden. De avond bevat een afwisselend muzikaal programma wat van jonge en stoere hiphop, naar bubbling, tot vrolijke dancegrooves varieert. Als hoogtepunt hebben we deze avond een DJ-set van The Boy Next Door, die bekend is van zijn hits ‘La Colegiala’ en ‘Whenever’. Die laatste, welke hij samen met Kris Kross Amsterdam heeft uitgebracht, is wereldwijd al bijna 30 miljoen keer bekeken op YouTube. Dit luistercijferkanon zal de tent gegarandeerd op zijn kop gaan zetten!
Mocht je de drukte in de tent even willen ontlopen kun je altijd terecht in een van onze inmiddels beruchte containers. Deze ontdek-plekjes zijn wat kleinschaliger van opzet en hier vind je o.a. een silent disco. Hier zie je mensen met koptelefoons, zwaaien mensen met de armen heen en weer, wordt er gedanst en geschuifeld, maar je hoort niets! Een ervaring om zeker eens te bekijken of zelf te proberen. Mocht je al iets geoefender zijn in het thema muziek dan is er ook een mogelijkheid om je eigen stem te laten horen. Een nummertje zingen in de karaoke-container mag op een gezellige avond dan ook zeker niet missen. Kies één van de vele hits en ben samen met je vriend of vriendin even het stralende middelpunt van het festival. Plezier verzekerd!

Zaterdag 29 juni begint, inmiddels al bijna traditioneel, om 15.00 uur met het ‘Concert op de Mért’. Een ontspannen maar verrassend muzikaal begin van de middag met veel bekende melodieën. Deze worden in een nieuw Elastiek-jasje gestoken door RSO Midden- Brabant en het Hilvarenbeeks gemengd koor Becadans. Een afwisselend middag-vullend concert uitgevoerd door ruim 160 muzikanten, bijgestaan door verschillende gastmuzikanten. Voor deze Bikse variant van het Vrijthofconcert is weer echt alles uit de kast getrokken en de sfeer doet niet onder voor de bekende concerten in Maastricht! De 500 stoelen zijn een gewilde plek voor deze muzikale zaterdagmiddag. Het gevoel dat muziek verbindt, hoe jong of ouder je ook bent is hier zeker van toepassing en past perfect bij de omgeving en de altijd muzikale gemeente Hilvarenbeek.
Na afloop van dit muzikale concert is er een rustige maar vooral smakelijke overgang naar het gevarieerde avondprogramma. We breiden deze avond uit naar 3 verschillende podia zodat er op elk moment voor iedereen iets in de smaak zal vallen. Zowel in de tent als buiten voor het grote én kleine podium kun je meedansen met de pop-, soul-, funk-, ska en rockbands die vandaag laten zien en horen wat ze waard zijn. Ook is er dit jaar weer ruimte voor nieuw en aanstormend talent zoals bijvoorbeeld de prachtige Nona, o.a. bekend van de hit ‘Sleeptalking’. Deze dame van begin 20 zingt met een volwassen stem vol rauwe soul. Ze wordt vanwege haar stemgeluid vaak in één adem genoemd met Amy Winehouse maar tegelijk brengt ze ook enorm hartverwarmende teksten. Haar naam is al vaak gevallen op verschillende radiozenders en in tv-programma’s. Op Elastiek heb je de kans haar live te bewonderen en te beluisteren.
Naast dit jonge talent is Elastiek ook erg trots dat ze diva Michelle David dit jaar op het Elastiek podium mogen verwelkomen. Deze dame stond eerder met haar Gospel Sessions op North Sea Jazz en tourt ook half Europa door. Met haar gouden strot laat ze het vrijthof swingen op funky soulmuziek, iets wat je echt met je eigen oren wilt horen. Zoals iedereen van Elastiek gewend is zal de zaterdagavond ook dit jaar afsluiten met een vrolijke feestband die de voetjes nog even stevig van de grond zal brengen.

Zondag is een prachtige dag voor het hele gezin en de dag waarop we onze naam Elastiek absoluut eer aan zullen doen. Een elastiekje is rekbaar, voor vele dingen te gebruiken, betrouwbaar, in vele soorten en maten te verkrijgen en bovenal dus erg veelzijdig. Zo dus ook het programma van zondag 30 juni. Vanaf 12.00 uur is het festivalterrein weer gratis te betreden met op de achtergrond de nostalgische klanken van het Carillon van Stichting de Beekse Beiaard. Daarna begint het programma voor de kleinste Elastiekers met een kinderconcert gevolgd door een muzikaal kinderprogramma waarin ze dit jaar de samenwerking zoeken met de prachtige stichting Muziekids. Muziekids is een organisatie die, o.a. met een studio gevestigd is het ETZ Elizabeth ziekenhuis, het fijne gevoel van vrijheid en blijheid door middel van muziek brengt naar kinderen die ziek zijn of een behandeling ondergaan in het ziekenhuis en daarom wel een glimlach verdienen. Op ons terrein is er op Elastiek zondag een plek gecreëerd waar alle kinderen muziek kunnen ontdekken en beleven. Door middel van verschillende workshops en spelletjes ontdekt iedereen hoe leuk muziek kan zijn en je je zorgen helemaal kunt vergeten. Dit muzikale ontdekhoeken worden gecombineerd met de knutselhoek en een plek om lekker ouderwets te ravotten. Een perfecte plek dus voor een heerlijke dag voor de kinderen en een onbezorgde middag voor iedere ouder die zo richting de diverse podia kan lopen om te beleven wat de diverse podia deze dag weer te bieden hebben.

Op zondag 30 juni kun je wederom op 3 stages genieten van de veelzijdigheid van muziek. De muzikale traktatie varieert op deze dag van rockabilly, country en rock-‘n-roll tot afro, reggae, pop en rock. Of je nu van rustige luisterliedjes houdt of meer van een energieke band met wereldmuziek, op deze dag zit er absoluut voor ieder wat bij! Één van de hoogtepunten zal deze dag komen van de band Causes. Deze Utrechtse band met internationale allure scoorde in 2016 een gigantische hit met het nummer ‘Teach me how to dance with you’. Sindsdien speelde Causes al op Lowlands, Pinkpop en Concert at Sea, maar dit jaar staan ze op de Vrijthof te spelen tijdens Elastiek Raakt! Laat je meevoeren door de prachtige indie/popliedjes die de band deze middag ten gehore zal brengen. Rond 21.30 uur loopt het programma ten einde, maar mocht je echt nog niet naar huis willen kun je altijd in de tent nog terecht voor de Afterparty. Hier worden de laatste drankjes uitgeschonken en nemen we swingend afscheid van een wederom veelzijdig en elastische editie van Elastiek Raakt!

Je bent op 28,29 en 30 juni dus van harte uitgenodigd voor al het bovenstaande en nog veel meer op Festival Elastiek Raakt! op het Vrijthof in Hilvarenbeek. Wil je vooraf nog informatie over dit festival, breng dan een bezoekje aan de website www.elastiek.nl. Hierop vind je het volledige programma voor de verschillende podia, het kinderprogramma, de hapjes en drankjes en overige informatie. Elastiek is ook op social media te vinden zoals Facebook, Instagram en Twitter. Meld je aan voor het evenement en mis niets!
PAS OP: Elastiek Raakt je op verschillende manieren en laat je daarom niet meer los. Kom dus op 28,29 en 30 juni naar de Vrijthof en beleef het mee!

Reacties

reacties