Wanneer:
8 juni 2018 hele dag
2018-06-08T00:00:00+02:00
2018-06-09T00:00:00+02:00
Waar:
5512 Vessem
Nederland

8, 9 en 10 juni vind na 10 jaar weer een groot gildeweekend plaats in Vessem

Tromgeroffel en bazuingeschal zal klinken door de Vessemse straten, honderden vendels zwaaien synchroon rond achter de kerk, met diverse soorten geweren en kruisbogen worden gestreden om het prijzenzilver, allen gekleed in een kleurrijk traditionele outfit en vooral een weekend vol muziek en verbroedering voor jong en oud in Vessem.

Dat zijn de ingrediënten voor het groot gildeweekend van 8, 9 en 10 juni 2018 in Vessem. Om de 10 jaar organiseert het Gilde st. Lambertus uit Vessem dit evenement en in 2018 is het dus ook weer zover. Het gildeweekend draait voornamelijk om het gildefeest op zondag 10 juni. Dit evenement trekt zo’n 55 gilden uit heel Nederland met elk hun eigen tradities en klederdracht maar allemaal hebben ze het verbroederen tussen jong en oud hoog in het vaandel staan. Deze zondag zal in de ochtend beginnen met een kerkdienst welke vanwege het groot aantal belangstellenden niet in de kerk maar in de feesttent plaats zal vinden onder muzikale begeleiding van zanggroep Con Brio. Vervolgens zal de eed van trouw afgelegd worden waarna een vendelgroet gehouden wordt voor “God, Koning en vaderland” maar vooral ook voor alle aanwezigen. Na de erewijn en koffietafel voor genodigden is het tijd dat het gildefeest kan beginnen.

Om 13:00 uur zullen de 55 gilden, voorafgaand door fanfare en drumband st. Cecilia, in een bonte stoet door de straten van Vessem trekken. Vervolgens zal op het evenemententerrein achter de kerk (kerkberg) een massale opmars plaatsvinden waarbij alle aanwezige tamboers en bazuinblazers van de 55 gilden tegelijkertijd oplopen richting de tribune om zo de honderden vendeliers verdeeld op het veld te positioneren. Vervolgens zullen deze vendeliers gezamenlijk een vendelgroet brengen, alleen al voor dit schouwspel is het de moeite waard om deze dag naar Vessem te komen.

Na dit spektakel is het tijd voor de wedstrijden. Alle gildebroeders kunnen zich inschrijven voor wedstrijden op diverse niveaus voor trommen, bazuinblazen, vendelen maar ook zijn er wedstrijden in groepsverbanden en wordt er met zowel geweren als kruisbogen geschoten voor het prijzenzilver op diverse soorten doelen. Altijd al benieuwd geweest hoe het eruit ziet als een vendelier al rollend over de grond ervoor zorgt dat het vendel in beweging blijft en nooit de grond raakt? Of waarom het regelmatig gaat over pannenkoeken als een tamboer voor de neus van de jury zijn roffelkwaliteiten toont? Laat je verbazen en kom op zondagmiddag vooral even kijken.

Buiten de wedstrijden staat zoals gezegd het verbroederen tussen jong en oud hoog in het vaandel van het gilde. Er wordt gezorgd dat er voldoende vertier is voor de kinderen en voor de oudere kinderen en de ouderen zal in en rondom de tent een gezellig sfeertje zijn om eens lekker bij te kletsen, een quickstep te dansen of misschien zelfs even op tafel een polonaise te houden.

Het is echter een gildeweekend en blijft het dus niet enkel bij deze zondag. Op vrijdag 8 juni zal er een verbroederingsavond plaatsvinden in de feesttent met diverse optredens met muziek voor alle genres. De hoofdband van de avond is de feestband ‘Lijn 7’. Zij spelen alles, van Queen, K3, André Hazes, Swedish House Mafia… je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij. Daarnaast volgen er ook nog een optreden van het Nederlands talent ‘Raymond Hermans’ en zal niemand minder dan ‘Het Feestteam’ de avond in een knallend feest afsluiten. Dj Luuk Ansems zorgt verder voor de muzikale aankleding. Kaarten zijn 10 euro in de voorverkoop en 12,50 aan de kassa.

Op zaterdagmiddag is het even tijd voor gezelligheid met de hele familie. Voor de kinderen wordt het terrein vol gezet met vele luchtkussens. Een hindernisbaan, een buikschuifbaan, een klimwand, een gewoon luchtkussen om op te springen of een speciaal luchtkussen voor de kleintjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zal er staan. Daarnaast wordt er ook nog een speciaal afgezet stuk volgespoten met SCHUIM voor een heuse schuimparty en zal DJ Dave Bullens zorgen dat het ook echt een party wordt. Daarnaast nog vele andere activiteiten voor de kids, welke dat zijn kom je vanzelf achter als je deze middag aanwezig bent. Voor de oudere(n) jeugd is er uiteraard ook volop gezelligheid met een terras, muziek en enkele eettentjes. Kortom, een gezellig dagje uit met de hele familie!

Zoals gezegd staat het verbroederen bij het gilde hoog in het vaandel. Dit is niet alleen het verbroederen tussen jong en oud maar ook het verbroederen tussen de hele samenleving. Niet alleen mensen die gezond zijn tellen mee, nee juist ook mensen die minder gezond zijn tellen ook mee bij het gilde. Daarom is besloten om aan dit gildeweekend 2 goede doelen te koppelen voor mensen die geen optocht meer kunnen lopen van een paar km, die niet meer kunnen springen op een luchtkussen of die niet meer de polonaise gaan lopen over tafels.

Er is gekozen voor een regionaal goed doel en een goed doel wat ook buiten de dorpsgrenzen actief is.

Stichting Duofiets Vessem
Voor veel mensen is een aantal uurtjes er tussenuit gaan niet vanzelfsprekend, omdat ze niet meer zelfstandig durven te fietsen. In dat geval is het gratis duofietsproject van ‘Stichting DuoFiets Vessem’ een oplossing. Een groot aantal vrijwilligers staat klaar om, geheel belangeloos, een of meerdere keren per maand mee te gaan fietsen. Een ideale mogelijkheid voor ouderen of zieken om toch te kunnen genieten van een lekker rondje fietsen, en een koffie op een gezellig terras.

Stichting wensambulance Brabant
Nog een laatste maal het ouderlijk huis zien, naar familie toe of een dagje naar het strand. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. Wens Ambulance Brabant brengt terminaal zieke mensen nog één keer naar hun favoriete plek. Voor meer info: www.wensambulancebrabant.nl.

Een deel van de opbrengst van dit weekend zal naar deze goede doelen gaan. Zo hopen wij dat niet alleen wij en alle bezoekers genieten van dit groot gildeweekend in Vessem maar dat ook anderen hier nog een mooie dag of mooi moment aan overhouden.

Reacties

reacties