Wanneer:
19 augustus 2017 @ 22:00 – 18:00
2017-08-19T22:00:00+02:00
2017-08-19T18:00:00+02:00
Waar:
Vliegveld te Weelde
Vliegveld Weelde
2381 Ravels
België
Kosten:
7

Welkom op het 29e Oldtimer Festival van de Historische Machineclub Kempen, België’s grootste en mooiste oldtimertractorshow, op 19 en 20 augustus op het vliegveld te Weelde-Ravels.

Liefhebbers van oude machines komen zeker aan hun trekken op het 29e Oldtimer Festival. Er zijn wel honderden oude tractoren van allerlei merken, modellen en types, met benzine-, petroleum-, of dieselmotoren. Hierbij zijn ook de befaamde gloeikoptractoren die met hun bijzonder opstartritueel steeds voor spektakel zorgen. De machtige Amerikaanse prairietractoren zijn groot en imposant en dateren al uit het begin van vorige eeuw.

Ook de vele stationaire motoren hebben wel wat Pk’s in petto. Zowel de kleintjes als de groteren tonen hun kunnen door het aandrijven van allerlei machines.

Thema: Tractoren op cushionbanden

De eerste tractoren hadden aanvankelijk ijzeren wielen wat geen probleem vormde voor gebruik op het land en de toen nog veelal onverharde wegen. Maar eens er alsmaar meer verharde wegen kwamen en men tractoren ook inzette voor transportdoeleinden bleken de ijzeren wielen zeer vlug versleten en ook weinig comfortabel te zijn. Daarom voorzag men de 4 wielen van een massief rubberen band, ‘cushionband’ genoemd. Deze zorgde buiten minder slijtage ook voor iets meer comfort dank zij het dempend vermogen van rubber. Cushionbanden bleven in de transportsector lang in gebruik tot zij vervangen werden door de meer comfortabele luchtband. Op het Oldtimer Festival zie je een mooie verzameling van deze oude transporttractoren uitgerust met cushionbanden.

Hou je meer van oude legervoertuigen, vrachtwagens, auto’s, motor- of bromfietsen? Geen probleem, je ziet hen allemaal op het Oldtimer Festival.

Stoomliefhebbers kunnen de stoomtractors en stoomwalsen komen bewonderen. Ze rijden er sissend en puffend rond terwijl de stokoude Lanz stoomlocomobiel gezwind een oude klompenmakerij draaiende houdt. Ondertussen zorgt de ook al honderdjarige Minneapolis-Moline stoomtractor voor de aandrijving van de antieke zaagbank.

De oude Fricke dorskas toont hoe er vroeger gedorsen werd. Met zulke grote dorskassen trokken de loonwerkers vroeger van boer naar boer om er het graan te dorsen.

Spektakel vindt men op het demoterrein waar buiten 2 oude tanks ook oude tractoren tonen wat zij kunnen. Zij ploeteren er door het zand terwijl zij een ploeg, eg, boomstammen of een oude wegenschaaf voortsleuren. Ook sensatie bij de Trekker-trek waar de oldtimer-tractoren tonen hoe sterk zij nog zijn.

Voor vermaak zorgen de nostalgische kermisattracties waarvan groot en klein kunnen genieten. Met de ouderwetse zwiermolen zweeft u door de lucht terwijl de kinderen zich uitleven op de draaimolen, springkastelen of in de zandbak.

De oude authentieke woonwagens zorgen dan weer voor een heel aparte sfeer. Ambachtelijk houtsnijwerk en geslepen ramen zorgen voor een prachtig interieur.

Op de grote onderdelenmarkt kan je rustig rondneuzen tussen allerlei oude en nieuwe spullen. Je vindt er ook oldtimer- en instructieboeken.

Een bezoek aan het Oldtimer Festival is dan ook echt de moeite waard. Buiten wel meer dan 2000 machines die je er kan bewonderen is het één gezellig familiaal gebeuren. In de feesttent geniet u bij aangename muziek van een gans gamma lekkere Belgische bieren.Voor de hongerigen is er een uitgebreide en verzorgde catering. Wat wil je nog meer? Kom dus mee genieten !

Locatie:

Het showterrein bevindt zich op het vliegveld te Weelde, deelgemeente van Ravels. Een enig mooie locatie met veel groen, verharde wegen en pleinen.

Bereikbaar via de N 119 = Steenweg op Baarle-Hertog, Turnhout. Bewegwijzering is aanwezig. U bent er welkom op zaterdag van 10 tot 18 u. en zondag van 10 tot 17 u.

Inkom: 7 €, kind -12 jaar gratis – Parking: gratis

H.M.C.K. – Schoolstraat 25 – B 2381 RAvels – www.hmck.be

Reacties

reacties