WAT IS HET VERHAAL VAN DE BROUWERIJ?

Brouwerij Nicolaas is een micro brouwerij gevestigd in de gemeente Goirle.
11 vrienden hebben samen het initiatief genomen om een micro brouwerij te starten, waarbij we nadrukkelijk de connectie willen leggen met de Goirlese historie en een regionaal karakter willen uitdragen.
Wij zijn geboren en getogen Goirlenaren. Allemaal hebben we een passie voor bier (op welke manier dan ook) en op basis van die passie wilden we onze eigen micro brouwerij starten.
Een van de 11, Dirk Brands, is reeds jarenlang een hobby brouwer voor eigen gebruik. Hij zit momenteel in de afrondende fase van een opleiding tot meesterbrouwer in het Belgische Hasselt.
Voor de vriendengroep het ideale moment om in te stappen en de stap te maken van hobby brouwen op individueel niveau, naar een micro brouwerij die wordt opgezet met gemeenschappelijke inzet en taakverdeling.

De naam van de Brouwerij refereert rechtstreeks aan de historie van Goirle. Vanuit het gemeente archief hebben we achterhaald dat er in Goirle in 1764 een brouwerij is opgericht door Nicolaas Huijbert van Broekhoven in de oude Kerkstraat. Zijn bieren waren zeer geliefd in de lokale horecazaken in die tijd (staminekes). Na verloop van tijd werd de brouwerij een regionaal begrip vanwege zijn overheerlijke speciaal bieren. Overigens had Goirle in die tijd meerdere kleine brouwerijen binnen de gemeentegrenzen.

Nu ongeveer 250 jaar laten blazen de vrienden weer leven in de brouwerij. Een eerbetoon aan de rijke brouwtraditie die Goirle rijk is. Wij vinden het de hoogste tijd dat Goirle als brouwdorp weer op de kaart wordt gezet.

Het bier wordt trots ambachtelijk in vriendschap gebrouwen. Dat gaan de mensen voelen en proeven. Het assortiment begint met een blond bier. Maar nog dit jaar willen we dit verder gaan uitbreiden.

BROUWHUIS

Op de locatie van de Roovertsche Leij gaan we een Brouwhuis bouwen. In dit brouwhuis produceren we ons overheerlijke bier, organiseren we rondleidingen en houden we proeverijen. Om dit brouwhuis te mogen bouwen moet er een wijziging komen in het bestemmingsplan van Goirle. We zijn nu in samenspraak met de Roovertsche Leij de details van het brouwhuis aan het bepalen, waarna we definitieve aanvraag richting de gemeente kunnen sturen.

VRIENDEN DAN NICOLAAS

Het is ook mogelijk om vriend te worden van brouwerij Nicolaas. Door middel van een donatie van € 50,- (per jaar) ben je vriend van Nicolaas en ontvang je de volgende voordelen:

  • 4 x per jaar six pack eigen gebrouwen speciaalbier;
  • Ieder jaar een leuke attentie;
  • 10% korting op aankoop van bier via de brouwerij;
  • Samen met je partner VIP op de jaarlijkse open Nicolaas dag

Reacties

reacties