Op steenworp afstand van het Andreas Schotel Museum kunt u in het weekend een bijzondere expositie bezoeken met sculpturen van een zestal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. De Beeldentuin SEE is een onderdeel van de Andreas Schotel wandel- en kunstroute, maar is ook apart (gratis) te bezoeken. In het Andreas Schotel Museum/Café Schuttershof ligt een plattegrond van de wandelroute en de beeldentuin voor u klaar. De Beeldentuin SEE is van 1 mei t/m 31 oktober geopend op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Voor nadere informatie kunt u terecht op de websites: www.see-expo.nl en www.andreasschotel.nl.
De expositie vindt u op het sfeervol ingerichte boerderijerf van het atelier van Hannes Verhoeven aan de Groenstraat 2A in Esbeek. U kunt hier in alle rust genieten van de diversiteit van sculpturen van de onderstaande kunstenaars. Ook kunt u kennis maken met kunstenaar Hannes Verhoeven die hier in zijn atelier aan het werk is.
Bart Somers (Den Bosch) laat u kennis maken met enkele van zijn werken. Deze sierlijke stalen en ijzeren sculpturen zitten vol met contrasten. Het onverbiddelijke metaal neemt de organische vormen van dieren en mensen aan, licht en tegelijkertijd loodzwaar.
Onno Poiesz (Rotterdam) is een grote verzamelaar van vooral interessante vormen. Hij maakt mallen van deze vormen en zet ze om in een ander materiaal zoals keramiek. Hij probeert in zijn beelden een gelaagdheid na te streven met meerdere verhalen of referenties naar andere kunstwerken.
Harry Verhoeven (Dommelen). Zijn motieven en inspiratie vinden hun oorsprong in een intens historisch besef. Verhoeven zoekt naar de schoonheid die opgesloten zit in de materialen en geeft er via ambachtelijk vakmanschap een sacrale en mystieke lading aan.
Olaf Mooij (Rotterdam) ziet de auto als een rijke bron voor zijn verbeelding. Zo beschouwt hij de auto als een levend wezen die een levenscyclus op aarde doormaakt. Dit resulteert in een serie werken waarin de auto nog maar nauwelijks herkenbaar aanwezig is.
Tom Claasen (Breda) Deze beeldhouwer zoekt in zijn sculpturen naar de essentie van de vorm. Claassen geeft de toeschouwer, door gebruik te maken van de archetypische kenmerken van mensen, dieren en objecten, net genoeg informatie om tot herkenning te komen. Hierdoor geeft hij zichzelf de vrijheid om te abstraheren en te stileren.
Hannes Verhoeven (Esbeek) Het platteland is een veel terugkerend thema in zijn sculpturen, waarin mens en dier een grote rol spelen. Verhoeven gaat steeds op zoek naar verbindingen, en probeert zo een krachtig figuur te creëren. Zijn meest in het oog springende openbare werk is een acht meter hoge koe genaamd De Melkfabriek: “Industrialisatie is over de landbouw heen gekomen”.
“De poedel van Esbeek”