Op 23 mei 2015 presenteerde Reuzengilde Goirle de Goirlese reuzin Johanna Abcovia en de Rielse reus Toon mee `t vèèreke. Een prachtige reus en reuzin waren tot stand gekomen. Reus Toon mee `t vèèreke en reuzin Johanna Abcovia symboliseren de identiteit van de Rielse en Goirlese gemeenschap.

De reus en de reuzin hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan een groot aantal reuzenoptochten en evenementen in Nederland en België. Met hun optredens zorgen zij voor promotie van Goirle en Riel in binnen- en buitenland.

Reuzencultuur

Reuzen en reuzinnen bestaan al eeuwen. Ze komen voort uit een eeuwenoude traditie. In de Bijbel wordt verhaald over de reus Goliath en over Simson. In de Griekse mythologie komen reuzen voor zoals de Cyclopen en Atlas die de wereld draagt. In de Middeleeuwen werden in processies reuzen in de vorm van grote poppen meegevoerd. Ze stelden Bijbelse figuren of heiligen voor. Zo kon het ongeletterde publiek van hun bestaan kennisnemen. Ook werden in die tijd reuzen op stadswallen geplaatst ter bescherming van de stad en om aanvallers schrik aan te jagen.

Reuzenoptochten 2017

De Goirlese reuzin en de Rielse reus raken steeds meer bekend in binnen- en buitenland. Dit jaar hebben zij al deelgenomen aan een aantal reuzenoptochten en evenementen. In de periode juli tot en met september zijn zij uitgenodigd om de volgende evenementen op te luisteren:

– zondag 23 juli zijn Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke te gast in Bokrijk. In dit grote  openluchtmuseum, vlak bij Gent vindt op die zondag de jaarlijkse Bokrijkdag plaats met een Reuzenstoet;

– zondag 30 juli nemen de reus van Riel en de reuzin van Goirle deel aan de Kermisreuzenopstoet in Tilburg, een nieuw evenement in het kader van de Tilburgse Kermis;

– zaterdag 2 september gaan ze naar Deurne (Antwerpen) voor een optreden in de grote Reuzenoptocht. Zo’n 100 reuzen en reuzinnen trekken door de straten van Deurne. Vorig jaar hebben de reus en de reuzin ook deelgenomen aan de Reuzenstoet daar.

Reuzenoptocht Goirle 2018

Reuzengilde Goirle en Riel wil in 2018 een reuzenoptocht van 20 -25 reuzen en reuzinnen rond laten trekken door het centrum van Goirle. Die reuzenoptocht vindt dan plaats vijftig jaar na de laatste St. Jansstoet van 1968. Wij zijn druk bezig om met subsidies en sponsoring de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. Eind 2017 moet duidelijk zijn of dit is gelukt en Goirle en Riel uit kunnen zien naar de eerste Goirlese reuzenoptocht ooit.

Draagt u de reuzin en de reus een warm hart toe, wordt dan Vriend van Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke. U bent al vriend voor € 2,50 per maand. U kunt zich aanmelden bij Mathieu van den Tillaart via e-mail [email protected] of door te bellen naar 013 5346700.

Kijkt u ook eens op Facebook op onze site www.reuzengildegoirle-riel.nl om de ontwikkelingen rond de reus en de reuzin te volgen.

Reacties

reacties