Reuzen en reuzinnen bestaan al eeuwen. Ze komen voort uit een eeuwenoude traditie. In de Bijbel wordt al verhaald over de reus Goliath en over Simson. In de Griekse mythologie komen reuzen voor zoals de Cyclopen en Atlas die de wereld draagt. In de Middeleeuwen werden in processies reuzen in de vorm van grote poppen meegevoerd. Ze stelden bijbelse figuren of heiligen voor. Zo kon het ongeletterde publiek van hun bestaan kennisnemen. Ook werden in die tijd reuzen op stadswallen geplaatst ter bescherming van de stad en om aanvallers schrik aan te jagen.

In Europa zijn er momenteel naar schatting ongeveer 4200 reuzen, reuzinnen en reuzenkinderen. In Spanje: 2000; in België: 1500; in Frankrijk: 560; in Italië: 60; in Engeland: 40; in Nederland: 31; in Duitsland: 1. Reuzen en reuzinnen behoren tot het immaterieel (cultureel) erfgoed.

Rielse reus en Goirlese reuzin

In 2012 is het initiatief genomen om in Goirle en in Riel een reuzin en een reus te realiseren. Als naam voor de reus van Riel werd Toon mee `t vèèreke gekozen naar Antonius Abt, verbonden met Riel en onder andere patroon van varkens en huisdieren. De Goirlese reuzin kreeg de fantasienaam Johanna Abcovia, maar de naam is ook verbonden met Abcoven, de oudste heertgang van Goirle. Daar is volgens een oud verhaal ene Johanna ooit bewoonster van het kasteel van een reus geweest.

De Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel heeft het maken van de reus en de reuzin verder vorm gegeven. Het maakproces heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen.

Presentatie van reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke

Op 23 mei 2015 was het zover. Op die zaterdagmorgen presenteerde Stichting Culturele Manifestaties Goirle/ Reuzengilde Goirle en Riel vol trots de Goirlese reuzin Johanna Abcovia en de Rielse reus Toon mee`t vèèreke. Een prachtige reuzin en prachtige reus waren tot stand gekomen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Goirle vond de onthulling en de presentatie plaats. Hierna schreef burgemeester Machteld Rijsdorp de Rielse reus en de Goirlese reuzin symbolisch in het Bevolkingsregister in. De akte voor Johanna Abcovia en de akte voor Toon mee`t vèèreke werden getekend en daarmee waren de reus en de reuzin officieel nieuwe inwoners van Goirle en Riel. Zij symboliseren de identiteit van de Rielse en Goirlese gemeenschap.

Bij deze bijzondere gebeurtenis waren de Tilburgse reus Fraans Krèùk en de Hilvarenbeeke reuzin Hildewaris de getuigen van de Goirlese reuzin. De Oisterwijkse reus Peer Paorel en de Gilse reuzin Gullemoei waren de getuigen van de Rielse reus. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de Reuzengenootschappen in Nederland en andere genodigden bij de bijeenkomst aanwezig. Onder het genot van een drankje en een passend geboortehapje in de vorm van chocoladeflikken met roze en blauwe muisjes konden de aanwezigen de reus en de reuzin bewonderen. Het Reuzengilde werd gefeliciteerd en velen lieten blijken dat ze Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke prachtig vonden. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door muziekgroep Koel Serveren.

Goirlese reuzin en Rielse reus op 3 juli in Alphen

In Alphen zijn er plannen om een reus te bouwen. De Stichting Promotie Alphen streeft er naar om de reus in 2017 tot stand te brengen, maar realiseert zich dat het een stevig karwei is en wellicht 2018 reëler is.

Om het Alphense publiek enthousiast te maken, zullen de Goirlese reuzin en de Rielse reus op zondag 3 juli a.s. aanwezig zijn op het dorpsfeest tijdens de jaarmarkt aldaar. Toon mee t`vèèreke en Johanna Abcovia zullen laten zien hoe mooi ze zijn en de mensen in Alphen aanmoedigen om ook een fraaie reus of reuzin te maken.

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel

Mathieu van den Tillaart

 

Reacties

reacties