Gageleer

Gageleer is een Kemps volmoutbier van hoge gisting met het kenmerkende aroma van gagel (Myrica gale). Gagel is een struikje dat groeit op veenachtige gronden zoals in de natuurreservaten van de Kempen. Gagel was de voornaamste smaakmaker in de middeleeuwse gruitbieren (gruit is kruid). Gegeleer is het eerste hedendaagse bier waarin gagel opnieuw wordt gebruikt. Gageleer wordt op de markt gebracht door de gelijknamige coöperatieve ten voordele van het behoud van de natuur.

Gageleer is een volmoutbier van hoge gisting met 7,5% alc. Dat wil zeggen dat er geen suiker wordt toegevoegd om het alcoholgehalte te verhogen. Zijn unieke smaak komt van de gagel uit Kempische natuurreservaten. Daardoor is dit een eigenzinnig biertje dat een aparte plaats bekleedt in het Belgische bierlandschap.

Gageleer proeven

Uitzicht

Gageleer is een goudkleurig bijna donkerblond bier van hoge gisting. Voor een helder glas bier bij het uitschenken bij voorkeur het gistdepot, ca 1 cm, in de fles laten.

Neus

De neus van Gageleer is zeer ongewoon in het hedendaagse bierlandschap. Het verrast met tonen die moeilijk te plaatsen zijn, zeg maar exotisch zijn. Wat je er precies in meent te ruiken hangt in grote mate af van je persoonlijke ervaring van geuren en smaken. Het kan gaan van hars-of heideachtig over honing via fruitig, mediterrane geuren als laurier, anijs en munt, peperig, gember, zoethout tot eucalyptus. De laatste geur is totaal ongebruikelijk in bier maar deze omschrijving blijft bij vele proevers op instemming te mogen rekenen.

Smaak

De smaak van Gageleer wordt gekenmerkt door volmondigheid zonder plakkerig te worden. Het bier is uitzonderlijk ver uitgegist. De aanzet is lichtjes zoet, mede door de alcohol, fruitig en kruidig met een spoor van peperigheid evenals wat zoethout. Het mondgevoel is intens, gevolgd door een niet alledaagse bitterheid. Door zijn aparte smaak en bitterheid is het bier ondanks zijn alcoholgehalte verrassend verfrissend.

Reacties

reacties