In het centrum van Alphen, in het hervormde Kerkje uit 1821, is het Oudheidkundig Streekmuseum gevestigd. Tijdens een bezoek aan het museum gaat u terug in de tijd en maakt u kennis met het Erfgoed van Alphen van Steentijd tot de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Bij binnenkomst in de voorzaal valt uw blik meteen op een van de mooiste urnen. U wordt verwelkomd door pastoor Binck, de grondlegger van het museum. Een miljoen jaren oude steen laat u terugkeren in de Steentijd en u belandt via de Brons- en IJzertijd bij de Romeinse periode. Vervolgens gaat u de Middeleeuwen in met als hoogtepunt natuurlijk de Merovingische periode om te eindigen met de Kerkelijke gebeurtenissen rond het jaar 1000. In de Hall of Fame worden 250 jaren archeologisch onderzoek in en om Alphen toegelicht.

De vondsten in de vitrines geven een prachtig tijdsbeeld van Alphen, een dorp met een rijke geschiedenis. Duidelijke teksten en tekeningen speciaal voor de jonge bezoekers vertellen op de wanden Het Verhaal van Alphen.

Van de voorzaal komt u in de oude consistoriekamer met de trapopgang naar de ‘bovenkamer’ waar een huiskamer en een klas lokaaltje zijn ingericht naar de situatie van begin vorige eeuw. In de vitrine is de collectie voorwerpen te bewonderen die u terugvoeren naar het katholieke geloof van weleer.

Via de tussengang waarin de vitrines met 17e , 18e en 19e eeuwse vondsten zijn opgesteld, komt u in de onlangs vernieuwde achterzaal. Hier herleeft Grootmoederstijd, een feest van herkenning voor de ouderen onder ons en een bron van informatie over de leefwijze in en om Alphen in de laatste twee eeuwen. Oude ambachten komen tot leven, opmerkelijke curiosa zijn aantrekkelijk ten toon gesteld en er zijn vitrines met unieke verzameling Brabantse kleding en mutsen te bewonderen. U krijgt informatie over de geschiedenis van de voormalige gemeente Alphen en Riel en natuurlijk is er ook het verhaal van Alphen in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdelijke exposities:

In de achterzaal is de middenruimte gereserveerd voor de tijdelijke tentoonstellingen. Van zondag 9 juli tot en met zondag 13 augustus 2017 is er een mooie tentoonstelling over fossielen uit de bijzondere collectie van Ton Agterbos. Het museum is in die periode elke zondag open en op de laatste tentoonstellingsdag kunt u uw zelf gevonden fossielen meebrengen en laten determineren door de deskundige. Daarnaast worden er die middag nog verrassende activiteiten georganiseerd ook voor de jongste bezoekers.

Van zondag 3 september tot eind november kan de bezoeker kennisnemen van Het Verhaal van de Alphense schoenproducent Baeten uit de vorige eeuw. De heer Dries Baeten, de zoon van oud-directeur Adri Baeten, heeft de geschiedenis van de schoenfabriek van zijn familie beschreven en hij zal een boeiende tentoonstelling hierover inrichten.

In december en begin januari 2018 is er traditiegetrouw een interessante Kerststallen tentoonstelling te zien. Elk jaar trekt deze tentoonstelling weer een groot aantal bezoekers. Reserveren dus al vast in de agenda.

En… in de zomer van 2017 wordt in onze regio met een rijdende tentoonstelling aandacht besteed aan het 150 jarig bestaan van het Bels Lijntje. Wilt u er daarnaast nog meer over weten en het treintje nog eens zien rijden; dat kan ook in ons museum.

Ons bezoekadres: Baarleseweg 1, 5131 BA Alphen

Openingstijden: Elke donderdagmiddag en elke 2e en 4e zondag van de maand van 13.30u tot 16.30.

Van 9 juli tot en met 13 augustus is het museum elke zondagmiddag geopend.

Entree: volwassenen en jeugd vanaf 13 jaar € 2,00 p.p.

Leden van Heemkundekring ‘Carel de Roy’ gratis.

Reservering groepsarrangementen: tel. 06 53755033

Zie ook onze website www.streekmuseumalphen.nl

Reacties

reacties