De spoorlijn Turnhout- Tilburg is door ,,Société Anonyme des chemins de fer du Nord en de la Belgique” aangelegd tussen 1865 en 1867 en in 1 oktober 1867 in gebruik genomen. Langs dergelijke trajecten was en is het nog steeds gebruikelijk om de afstanden aan te duiden middels km-en hectometeraanduidingen, het traject was totaal 31 km.

Op het nederlands deel langs de spoorlijn stonden/staan sinds 1898 op iedere kilometer betonnen palen. De meeste van deze km palen zijn in 1988-1989, tijdens het ruimen van de spoorrails verdwenen en/of omver gereden tijdens het maaien van de bermen. Een enkele van deze km palen komt men nog tegen langs het fietspad. De hectometerpalen waren stukken oude rails die men iedere 100 mtr. aan de andere kant van het spoor in de grond had geplaatst. Al deze hectometerpalen zijn bij het verwijderen van de rails ook verdwenen als oud ijzer en soms door souvenirjagers meegenomen.

Op het buurtschap Boshoven is een km-monument in ere hersteld met de echte km palen 16 en 17 en daartussen 9 hectometerpalen. Hectometerpaal 16.2 en 16.3 zijn nog de echte oude palen die nog bij wachtpost 18 aanwezig waren. Paal 16.2 dateert van 1878 en 16.3 is van 1928; de andere palen zijn nieuwe stukken rails, geschonken door Raak Metals Tilburg B.V. Als je oude stukken rails vergelijkt met de nieuwe dan valt direct het verschil op; de oude zijn een behoorlijk stuk smaller dan de nieuwe.

Achter km paal 17 staat een klein paaltje op de perceenscheiding van het Bels Lijntje met de buren. Dit is een grenspaaltje. Op deze paaltjes staat bovenop TT, van Turnhout Tilburg. Deze grenspaaltjes zijn van arduin gemaakt en in 1867 geplaatst. Dus al meer dan 150 jaar oud. Je kunt er nog meerdere vinden.

Toen de spoorlijn in 1898 overging naar de ,,Nederlandse Staatsspoorwegen” heeft men op de grenzen van de toenmalige uitbreidingen arduinen paaltjes geplaatst met bovenop de letters SS. Daarom kom je deze paaltjes nagenoeg alleen tegen tussen Baarle dorp en de grens van Weelde Statie.

Achter km paal 16 staat een betonnen grenspaaltje met NS er op. Deze dateren van na 1938. De letters staan voor Nederlandse Spoorwegen. De km’s zijn gerekend vanaf het station in Turnhout. Samen met routehuisje 18 vormt het een mooi historisch monument.

Reacties

reacties