Prachtige collectie “De dokter in beeld” als nieuwste aanwinst

Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek breidt uit!

Al vanaf 1986 zit Museum De Dorpsdokter bij de molen De Doornboom in Hilvarenbeek. Al meer dan 120.000 bezoekers konden daar genieten, al of niet met een deskundige rondleiding, van het beperkte instrumentarium dat de dokter tot zijn beschikking had om zijn patiënten te kunnen helpen. Maar met ingang van april 2018 zit ons museum in een veel ruimere jas! Ook het voorhuis van de molenaars van weleer, de familie Van Rijswijk woonde hier al vanaf ongeveer 1900, dat voorhuis is nu ook bij het museum getrokken! Het museum zit nu dus van vóór aan de Doelenstraat tot achter aan het Voortsepad! Nog meer kunnen wij de bezoeker laten zien van de geschiedenis van de eerstelijn: de dokter, de verpleegster, de tandarts, de fysiotherapeut, de drogist en de apotheker.

In het voorhuis hebben we een soort stijlkamer ingericht voor de vroedvrouw of de vroedmeester. Hij zit er uit te rusten nadat hij een bevalling heeft gedaan in de bedstee, waarin de kraamvrouw nog ligt na te puffen… Daarnaast zijn nu in het voorhuis de (wijk-)verpleegster, de tandarts en de Eerste Hulp Bij Ongelukken uitgebeeld. Zodoende is er meer ruimte in het achterste gedeelte voor de dokter zelf, de drogist en apotheker en de fysiotherapeut. De originele apothekerskast van ca. 8,5 meter lengte Anno 1786, een bruikleen uit Heusden, is daar het pronkstuk!

Maar de nieuwste aanwinst is meteen ook de meest bijzondere van de laatste jaren: Een collectie doktersbeeldjes zonder weerga, een collectie die een fanatieke dokter/verzamelaar aan ons overdroeg: zij paste gewoonweg niet meer in zijn doktershuis. In speciale vitrinekasten die wij daarvoor maakten op de bovenverdieping van het voorhuis komt deze prachtige collectie van meer dan 100 beeldjes veel beter tot zijn recht. Zie de foto! Wacht niet, maar ga genieten van deze prachtige collectie ”de dokter in beeld” in Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek! Zie voor onze openingstijden onze website www.museumdedorpsdokter.nl

Reacties

reacties