De Brabantse gemeente Alphen-Chaam bestaat uit de dorpen Alphen, Chaam, Galder, Strijbeek, Bavel AC en Ulvenhout AC. Gastvrije, gezellige plaatsen met ieder een eigen karakter. Laat u verrassen door de vele mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie binnen deze dorpen. Alphen-Chaam biedt u rust, ruimte en natuur. De gemeente is 26 juni 2010 Cittaslow gecertificeerd.

Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Zomer, herfst, winter of lente; Alphen-Chaam is in elk seizoen even boeiend en mooi. Ontdek dat een verblijf in Alphen-Chaam meer dan de moeite waard is!

De gemeente Alphen-Chaam ligt in de groene driehoek, tussen Breda en Tilburg ten zuiden van de rijksweg A58 en is per 1 januari 1997 gevormd door samenvoeging van bovenstaande dorpen. De gemeente heeft een oppervlakte van ruim 9000 hectare en telt ongeveer 9500 inwoners. Alphen-Chaam heeft alles wat voor toeristen en recreanten de moeite waard is: een rijke historie, bossen, heide, water, fiets- en wandelpaden en dagrecreatieterreinen. Binnen de gemeente zijn diverse campings en bungalowparken, mini-campings, kampeerboerderijen en bed- en breakfast mogelijkheden.

Alphen
Op het grondgebied van Alphen zijn vele vondsten en sporen aangetroffen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waardoor Alphen zich mag rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. De geschiedenis van Alphen is direct verbonden aan die van de Abdij van Echternach. Deze abdij werd in 709 door bisschop Willibrord begiftigd met onder meer goederen en rechten gelegen in Alphen. Omringd door bossen en landschapselementen ligt Alphen al eeuwenlang op een dekzandrug, die zich uitstrekt van zuid naar noord. Een mooie omgeving om wandelend of op de fiets te ontdekken.

Chaam
Chaam geniet al jarenlang bekendheid vanwege de wielerronde de “Acht van Chaam”. Maar dit dorp heeft nog zoveel meer te bieden. Chaam heeft een schitterende omgeving en is omgeven door uitgestrekte bossen en heidevelden. Prachtige natuurgebieden waar u al wandelend of fietsend van kunt genieten. De naam Chaam is afgeleid van de Keltische stam Cambo. Deze Cambo-nederzettingen zijn meestal gelegen op de vruchtbare aanslibbingen van stroombeddingen.

Galder
Galder is een zeer oude beekdalnederzetting. Uit archeologische gegevens kan worden geconcludeerd dat Galder al in de 10e eeuw een nederzetting moet zijn geweest. Door de bouw van een kapel in de 15e eeuw, ontwikkelde Galder zich geleidelijk aan tot een kapelgehucht. De kapel is genoemd naar Sint Jacobus, vanouds de patroon van Galder. Ten oosten van Galder ligt het dal van de Mark, die in noordelijke richting stroomt. Ten noordoosten van Galder liggen de door zandwinning ontstane Galderse Meren.

Strijbeek
Strijbeek kende reeds duizenden jaren geleden een min of meer permanente bewoning. Archeologische vondsten ten oosten van de Goudberg zijn het bewijs hiervoor. In 1979 werd bijvoorbeeld een fraai bewerkte schaaf uit het Midden-Paleolithicum gevonden (30.000-10.000 v.Chr.). De naam Strijbeek zou afkomstig kunnen zijn van Strijdbeek, ofwel een beek waarom gestreden werd. Strijbeek lag op de grens van de Baronie van Breda en het Land van Hoogstraten. De beek vormt tegenwoordig de grensrivier tussen Nederland en België.

Bavel A-C en Ulvenhout A-C
Ten zuiden van de A58 zijn sinds de  herindeling van de gemeente (1 januari 1997) Bavel en Ulvenhout afgescheiden van hun kernen en toegevoegd aan de gemeente Alphen-Chaam. In deze omgeving zijn een aantal mooie landgoederen gesitueerd. Landgoed Anneville is bijvoorbeeld bekend vanwege het verblijf van Koningin Wilhelmina in de zomer van 1945, onmiddellijk na haar terugkeer in Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Chaam

Dorpsstraat 58

4861 AD CHAAM

0161-491812

[email protected]

www.vvvalphen-chaam.nl

Geopend: april t/m juni: ma t/m za 10.00-14.30 uur, jul en aug: ma t/m za 10.00-16.00 uur

 

Folderpost Alphen, Plus Supermarkt
Willibrordplein 3
5131 AV ALPHEN

Folderpost Galder, Knooppunt Galder
Galderseweg 18
4855 AH GALDER

Reacties

reacties