Rietveldsafari Bergeijk

Hou je van design, architectuur én groen? Trek dan je wandelschoenen aan en laat je meevoeren naar het Bergeijk van de jaren vijftig en zestig. Destijds werden hier de bekende Ploegstoffen en Spectrummeubelen ontworpen en gemaakt. Gerrit Rietveld, de bekendste meubelmaker en architect van ons land, drukte bovendien zijn stempel op het dorp. Behalve de fabriek voor Weverij De Ploeg – zijn enige industriële gebouw – ontwierp hij voor Bergeijk twee woonhuizen, een bushokje en straatklok. Strak vormgegeven volgens de principes van de Stijlbeweging waarvan hij lid was.

Tijdens de Rietveldsafari ontdek je de meest bijzondere plekken. Allemaal gelegen binnen één vierkante kilometer. Zoals, verscholen in de bossen, woonhuis Van Daalen, een authentiek ontwerp van Rietveld uit 1958. De rondleiding voert ook langs De Ploeg, hét boegbeeld van moderne architectuur in Brabant. In 2017 is de fabriek (rijksmonument) grondig en deskundig gerestaureerd en door Bruns BV in bedrijf genomen. In het omliggende park leer je meer over tuinarchitecte Mien Ruys, waarmee Rietveld hier veel samenwerkte.

De gidsen van Stichting Rietveld & Ruys nemen je graag mee op Rietveldsafari. Deze cultuurhistorische rondleiding duurt circa 2 uur. Info en reservering: www.rietveldbergeijk.nl/arrangementen/rondleidingen

Foto: Jan Biessen

Reacties

reacties