In samenwerking met Kaasboerderij De Leyedaeler is er een streekproduct ontwikkeld. Het Rooie Fik bier wordt nog op ambachtelijke wijze gebrouwen in bierbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. Dit bier wordt na eigen ontwikkeld procede toegevoegd aan de kaaswrongel. Deze kaas wordt vrij jong geconsumeerd zodat de kaassmaak niet overheerst en er een lekkere nasmaak ontstaat. Deze lekkernij is het lekkerst als deze goed op kamertemperatuur is, hiermee bereik je de beste smaak!

Willem Smulders, door zijn kenmerkende rode snor ‘Rooie Fik’ genaamd, was een typisch Hilvarenbeekse dorpsfiguur. Een zwerver langs ’s Heeren wegen, die het tijdelijke verwisselde voor het eeuwige leven. Met het weinige wat hij had, gaf hij meer dan wij weten. Een legende, een verhaal en dan een bier om nooit te vergeten.

Sprekend is het volgende stukje uit ‘De ballade van de Rooie Fik’ (Tekst van Jan Naaijkens): Ge kwaamt um bij nacht en bij ontij vaak tegen. Een kleurrijke zwerver langs Kempische wegen. Niet beter, niet slechter dan gij of ik, zo was onze Willem, zo was Rooie Fik.

Het bier is gebrouwen met aromamout, een donkere gebrande mout, waardoor het bier diepere gebrande moutsmaken heeft gekregen en een robijnrode kleur. Verder is het bier wat scherper bitter door gebruik van de Northern Brewer hopsoort.

Ingrediënten ”Rooie Fik”: Biks water, pilsmout, ambermout, gist en bevat een mengsel van aroma en bitterhoppen. 6,5% vol. ALC.

Reacties

reacties