Wol wordt Kunst, Mode en Design

In 2017 verschenen ze voor het eerst in het Kempisch landschap… De uitgestrekte heidevelden van 100 jaar geleden met vele kuddes schapen zijn verdwenen. De wol is echter weer terug en wel op een heel bijzondere manier. De ‘steenmannetjes’ wijzen de weg in de wondere wereld van wol en vilt tijdens de tentoonstelling Wrijving! in Kempenmuseum De Acht Zaligheden.

Klein, subtiel, doorzichtig, monumentaal, harig of robuust. De combinaties van wol en vilt zijn oneindig. Gebruiksvoorwerpen, kunst, mode of design, wol schikt zich in elke vorm. Een beetje olijfzeep, noppenfolie en een heleboel wrijving zorgen voor elke gewenste vorm. Carla van Iersel en Mirjam Rullmann hebben het vilten tot een ware kunst verheven. Samen toveren zij het Kempenmuseum in de zomermaanden van 2018 om tot een ‘wolwalhalla’. Kunst, mode en design ín het museum terwijl de steenmannetjes de weg wijzen naar de rijke kruidentuin waar de nodige verfstoffen te vinden zijn. Deze natuurlijke kleurstoffen geven de wol een veel grotere intensiteit en breed scala aan schakeringen dan de huidige synthetische verven. Op deze plek groeien overigens ook Kaardenbollen om te …

U begrijpt het al, het hele museum staat in het teken van wol en vilt. Alle aspecten van deze kunstvorm komen aan het licht. Zelf de opkomst van natuurbegraafplaatsen speelt een rol in deze tentoonstelling.
Speciaal voor kinderen zijn er tijdens de zomervakantie vilt = vet dagen waarbij de kinderen kennis maken met de vele mogelijkheden van vilt, tactiel en visueel zeer verantwoord. En oh ja een modeshow mag ook zeker niet ontbreken! De tentoonstelling loopt t/m 2 september. Voor meer informatie check de website van het museum.

U vindt het Kempenmuseum aan de Kapelweg 2, te Eersel.

Reacties

reacties